Vil vi klare å holde følge med hvalene?

Etter et kort opphold i Illulissat fortsatte vi kursen ut mot Godhavn hvor vi skulle plukke opp hvalforskeren Outi Tervo (Københavns Universitet). Godhavn er en liten by som ligger på sydvest hjørnet av Disko øya. Her har vi tidligere overvintret.

 

Få minutter etter at vi klappet til kai kom de første ombord for å ønske oss velkommen. For oss var det overveldene å få en bedre mottakelse her enn det vi pleier å få når vi kommer hjem til Norge. Lunch og middags invitasjoner ble mottatt i fleng og Mads og John på elverket stilte seg og sitt verksted til rådighet for de reparasjoner vi trengte.

Vertshuset ble også besøkt og merkelig nok var det akkurat de samme menneskene som var her nå som for 3 år siden.

Iskart og værmeldinger ble studert sammen med lokale fiskere og fangere. I år har våren kommet sent, og sneen ligger fortsatt også i sydhellingene. Driviskanten ligger kun få timer ut i havet fra Godhavn og vi kan forvente å møte den første isen som vi må arbeide oss gjennom allerede etter omlag et døgn i sjøen.

Når vi drar fra Godhavn skal vi prøve å følge grønlandshvalens migrasjon nordover. Grønlandshvalen svømmer i en typisk hastighet på ca 5 knop når den migrer (finnhvalen beveger seg noe raskere, opp mot 10 knop, mens spekkhuggeren kan svømme i 20 knop i korte perioder). Denne hastigheten holder grønlandshvalen uavhengig av isdekke. Vi derimot kan vil bli veldig forsinket selv ved lave is-konsentrasjoner. Det blir derfor veldig spennende å se om vi klarer å holde følge med dyrene.

Leave a Reply